A Nokia Solutions and Networks TraffiCOM Kft.-t (továbbiakban TraffiCOM) – korábbi nevén BKV TraffiCOM Kft. – a BKV Rt. alapította 1997-ben, saját belső hang- és adatkommunikációs igényeinek kiszolgálása érdekében.

2001. augusztus 1-vel a Siemens nyilvános pályázat eredményeképpen megvásárolta a TraffiCOM Kft. üzletrészének 99 %-át. Az akvizíció eredményeként jelentős hosszúságú réz- és optikai kábelhálózatból, több alközpontból, valamint kiterjedt átviteltechnikai és adatátviteli hálózatból álló kommunikációs rendszer került a Siemens tulajdonába. A fejlesztések eredményeként az infrastruktúra az elmúlt időszakban tovább bővült.

A BKV Rt. üzletrészének értékesítése mellett a kötöttpályás közlekedési eszközök nyomvonala mentén a vonaljogot is eladta, azaz a villamos, a metró, a fogaskerekű, a trolibusz és a HÉV járatok nyomvonalán a távközlési célú fejlesztések joga, használata kizárólag a TraffiCOM-ot illeti meg.

A TraffiCOM mint a hazai Nokia Solutions and Networks csoport távközlési szolgáltatásra szakosodott leányvállalata hasznosítja azt a mintegy 300 km hosszúságú forgalom-irányítási alépítményrendszer szabad kapacitást, melynek távközlési célú hasznosítási jogát 2000-ben a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal nyilvános eljárása során a Siemens Telefongyár Kft. szerezte meg. (A Siemens Telefongyár Kft. a Siemens Zrt.-be olvadt be 2003-ban.) Közel egyidejűleg nyilvános eljárás keretében jogosultságot szereztünk távközlési alépítmények létesítésére Budapest V. és VI. kerületében.

2006. júniusában bejelentett nemzetközi döntés alapján a Nokia és a Siemens egyesítette vezetékes és mobil hálózatokat és hálózati megoldásokat szállító üzletágát egy 50-50 %-os tulajdoni aránnyal létrehozandó közös vállalatban. Az új cég, a Nokia Siemens Networks 2007. április 1-én jött létre.

A tulajdonosi körben történő változás miatt a TraffiCOM elnevezése is módosult 2007. április 12-én Nokia Siemens Networks TraffiCOM Hírközlési Üzemeltető és Szolgáltató Kft-re (rövidített elnevezés: Nokia Siemens Networks TraffiCOM Kft.).

2007. évben a TraffiCOM beindította Metro Ethernet szolgáltatását, mellyel 2Mbit/s-tól 10Gbit/s-ig pont-pont és pont-többpont adatátviteli összeköttetéseket kínál Budapest területén.

2013 novemberétől az anyaház tulajdonos és ebből eredő névváltoztatása miatt a cég elnevezése Nokia Solutions and Networks TraffiCOM Kft-re módosult.

Rendszerüzemeltetési outsourcing szolgáltatásunk biztosítja a BKV teljes belső hangkommunikációját. A kezelésünkben lévő hálózatokon a BKV mellett távközlési szolgáltatóknak, államigazgatási szervezeteknek és vállalatoknak nyújtunk széleskörű kommunikációs szolgáltatásokat. A rendszerek, hálózatok bővítése, korszerűsítése folyamatos, így az új, innovatív szolgáltatásaink mind szélesebb ügyfélkör számára válnak elérhetővé.

Lázár Zoltán

Lázár Zoltán

ügyvezető igazgató

általános management, értékesítés

Taller István

Taller István

ügyvezető igazgató

üzleti támogatás, pénzügy

Tóth István

Tóth István

üzemeltetési igazgató

hálózat üzemeltetés, services

Céginformációk

  • Cég elnevezése: Nokia Solutions and Networks TraffiCOM Kft.
  • Alapítva: 1997.
  • Tulajdonos:
    – Nokia Solutions and Networks Kft.: 99%
    – BKV Zrt.: 1%
  • Székhely: 1083 Budapest, Bókay János utca 36-42.
  • E-mail: trafficom@trafficom.hu